Yeşil Bina Nedir?

“Yeşil bina”, tasarımında, inşaatında veya işletilmesinde olumsuz etkileri azaltan ve iklim ile doğal çevremiz üzerinde olumlu etkiler yaratabilecek bir bina olarak tanımlanabilir. Yeşil binalar, doğal kaynakların korunmasına yardım etmekte ve bina kullanıcılarına artırılmış yaşam kalitesi sunmaktadır.

Bir binayı “yeşil” yapabilen bir takım özellikler aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir.

  • Enerji, su ve diğer kaynakların verimli kullanımı,
  • İyi iç ortam hava kalitesinin sağlanması,
  • Kirlilik ve atık azaltma önlemlerinin alınması,
  • Malzemelerin yeniden kullanımı ve geri dönüşümün sağlanması,
  • Toksik olmayan, etik ve sürdürülebilir malzemelerin kullanımı,
  • Bina kullanıcılarının yaşam kalitesinin değerlendirilmesi.
Yeşil Bina Sertifikaları Nelerdir?

Yeşil bina kriterlerini sağlayan binalar “Yeşil Bina” olarak adlandırılmakta ve bu kriterleri oluşturan birden fazla derecelendirme sistemi bulunmaktadır. LEED, EDGE, BREEAM, DGNB gibi yeşili bina derecelendirme sistemleri aynı zamanda Yeşil Bina Sertifikaları olarak bilinmektedir.

LEED Ne Demek?

LEED, USGBC (United States Green Building Council – Amerikan Yeşil Binalar Konseyi) tarafından oluşturulmuş yeşil binaların derecelendirilmesini sağlayan sertifikasyon sistemidir.

LEED “Leadership in Energy and Environmental Design” cümlesinin baş harflerinin kısaltmadır ve türkçeye “Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik” olarak çevrilmiştir.

 

EDGE Ne Demek?

“Excellence In Design For Greater Efficiencies” cümlesinin baş harflerinin kısaltmasından oluşan EDGE sertifikası Türkçeye “Yüksek Verimlilik İçin Tasarımda Mükemmellik” olarak çevrilebilir.

EDGE Expert Nedir?

EDGE Expert, GBCI (Green Business Certification Inc.– Yeşil İş Sertifikasyon Kurumu) tarafından EDGE Uzmanı olarak kabul edilmiş kişilerdir. BOTE bünyesinde EDGE Expert bulunmaktadır.

Yeşil bina danışmanlığının doğru şekilde yapılabilmesi için yeşil bina uzmanları ile çalışılması tavsiye edilmektedir.

EDGE Sertifikasının Maliyeti Ne Kadar?

Kayıt ücretleri her proje için sabittir, değerlendirme ücretleri projenin kapalı otopark haricindeki brüt alanına göre hesaplanmaktadır.

EDGE sertifikasına kayıt bedelini ve proje değerlendirme ücretlerini buradan hesaplayabilirsiniz.

Ayrıca EDGE sertifika maliyetlerinin özetlendiği bilgilendirme sayfamıza da buradan ulaşabilirsiniz.

Ürüne LEED Sertifikası Alınabilir mi?

Hayır, LEED yalnızca binalara verilebilen bir yeşil bina sertifikasıdır.

Yeşil bina sertifikaları kapsamında, sürdürülebilir malzemelerin kullanılması beklenmektedir. Her ürün grubu için farklı belgeler, sertifikalar veya deklarasyonlar gerekmektedir. Sıklıkla, yeşil bina danışmanı tarafından, EPD, VOC, SRI, HPD, FSC ya da geri dönüştürülmüş içerik oranı gibi bilgi veya belgeler talep edilmektedir.

Ürününüz için LEED sertifikası talep edilmesi durumunda, ilgili projenin yeşil bina danışmanından hangi belgenin talep edildiği öğrenilebilir.

LEED Sertifikası Nedir?

LEED Sertifikası, dünyada ve Türkiye’de en çok tercih edilen Çevreye Duyarlı Yapı Sertifikasıdır. LEED Sertifika Sistemi’nin sahip olduğu farklı değerlendirme sistemleri sayesinde, LEED Sertifikası tüm yapı türleri için alınabilmektedir.

Binaların sahip olduğu özelliklere göre, yapılan başvuru sonucunda yeşil bina olduğu GBCI tarafından onaylanan yapı 4 sertifika seviyesinden birisi ile sertifikalandırılır.

LEED sertifikası ile ilgili daha fazla bilgiye hizmetlerimiz arasındaki LEED danışmanlığı sayfasından ulaşabilir ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz.

LEED Sertifikası Nasıl Alınır?

LEED sertifikasına, derecelendirme sistemine ait gerekliliklerin sağlandığını gösterir belgelerin GBCI’a sunulması ve bu belgelerin GBCI tarafından kabul edilmesi suretiyle sahip olunur.

Bir binanın her bir kategoride elde ettiği puanları belirlemek üzere; sertifika için başvuran binalar, LEED metodolojisi veya daha sıkı hükümlere sahip ASHRAE/ ANSI/IESNA veya yerel kanunlarca belirlenen teorik altyapı ile karşılaştırılırlar. Başvuru inceleme ve sertifikasyon süreci, proje takımları ile GBCI inceleyicileri arasında yazışma ve iletişim imkanı sunan web tabanlı LEED Online sisteminde yürütülür.

Sertifika yalnızca, projenin LEED gerekliliklerine yönelik üçüncü taraf onayından sorumlu olan GBCI tarafından verilebilir.  BOTE, LEED Sertifika Danışmanlığı hizmeti vermektedir.

LEED AP nedir?

LEED AP (Accredited Professional), GBCI (Green Business Certification Inc.– Yeşil İş Sertifikasyon Kurumu) tarafından LEED Uzmanı olarak kabul edilmiş kişilerdir. BOTE bünyesinde LEED AP bulunmaktadır.

Yeşil bina danışmanlığının doğru şekilde yapılabilmesi için yeşil bina uzmanları ile çalışılması tavsiye edilmektedir.

LEED sertifikasının kayıt ve değerlendirme ücretleri ne kadar?

Kayıt ve değerlendirme ücretleri USGBC tarafından belirlenmektedir. Kayıt ücretleri her proje için sabittir ve değerlendirme ücretleri tasarım, inşaat ve birleştirilmiş olarak 3 farklı başlık altında projenin kapalı otopark haricindeki brüt alanına göre hesaplanmaktadır.

LEED sertifikasına kayıt bedelini ve proje değerlendirme ücretlerini buradan hesaplayabilirsiniz.

Ayrıca LEED sertifikasının maliyetlerinin özetlendiği bilgilendirme sayfamıza da buradan ulaşabilirsiniz.